Hogyan válassz magadnak sportórát?

Ha úgy döntöttél, hogy szeretnél órával sportolni, így érdemes választanod.

Bár egyre több jól működő app van, amit letölthetsz a telefonodra, és segít a sportolásban, a telefont inkább mégis hagyd meg telefonálásra. Egy órát könnyebb viselni sportolás közben, bírja a vizet, nem baj, ha esetleg leesik, könnyebb rajta figyelni az eredményeidet, mint a telefonnal bíbelődni.

Természetesen mint minden vásárlás, az óravásárlás is pénztárcafüggő, de a piacon szinte mindenféle órából találhatsz olyan áron, amit megengedhetsz magadnak. Ha komolyan veszed a sportolást, akkor érdemes egy komolyabb, drágább darabba beruháznod, ami hosszú éveken keresztül hű társad lehet az edzéseken, hiszen ezek az órák rendkívül strapabíróak, tartósak, megbízhatóak.

Évről évre fejlesztenek ugyan a gyártók a korábbi modelleken, de mindig gondolnak a korábbi órákra is, melyekre rendszeresen adnak ki szoftverfrissítéseket, hogy azok továbbra is jól működhessenek.

Ha futsz...

Legjobb, ha speciálisan futáshoz fejlesztett órát választasz. Ezek legtöbbször GPS-sel vannak ellátva, és választásod szerint vagy tartozik hozzájuk pulzusmérő pánt, vagy nem.  A futóórák mérsékelten vízállóak, tehát nem teszi tönkre őket még egy kiadós eső sem, de vízbe meríteni azért nem tanácsos ezeket. Ha csak futsz, jó választás a Suunto Quest kollekció vagy az M5 kollekció valamelyik darabja.

 

Ha terepen is rendszeresen futsz, válassz olyan órát, ami képes a GPS jelen kívül más adatokkal is dolgozni, ami méri a magasságot, szintemelkedést, esetleg barométer segítségével tud tájékoztatni az időjárási adatokról. Szintén jó, ha az óra képes a navigációra is, tehát előre fel tudsz bele tölteni útvonalat, és azon végig tud vezetni, valamint az is fontos, hogy megadhass neki bizonyos fix pontokat (lakóhelyed pl.), hogy eltévedés esetén oda tudjon vezetni téged.

Ha olyan hosszú távokat futsz, hogy hosszú, akár több tíz órás üzemidőre van szükséged, akkor is találhatsz magadnak megfelelő órát. Nem egy olyan futóóra létezik, amiknek a beállításai lehetővé teszik az üzemidő megnövelését a GPS pontosságának és vételi gyakoriságának átállításával – a Suunto Ambit 3 Peak például 50 órán keresztül képes folyamatosan „dolgozni” egy feltöltéssel.

 

Ha több sportot űzöl...

Ha a futás mellett szívesen bringázol vagy úszol, esetleg a triatlon keretében mindhárom sportágat keményen nyomod, vagy időnként eljársz túrázni, hegyet mászni, edzőterembe kondizni vagy spinningelni, akkor érdemes multisport órát választanod. Ezek az órák úgy vannak kifejlesztve, hogy alkalmasak legyenek több sportág nyomon követésére és a mozdulatok hatékonyságának mérésére. A Suunto Ambit óracsaládja igazán remek multisport órákat tartalmaz, több típus közül válogathatsz üzemidő, funkciók szerint, választhatsz igény szerint pulzusmérő pántos vagy anélküli órát is.

Edzésnapló a neten

Az órák legtöbbjét könnyedén össze lehet kapcsolni a számítógéppel, és szinte minden márkának van saját felülete, ahová automatikusan fel lehet tölteni az edzésadatokat, majd a felületen ki lehet elemezni, meg lehet osztani azokat. Így minden edzésed egy helyen látható, összehasonlítható, és könnyebben követhető a fejlődés.

Az óraválasztás bár bonyolultnak tűnik, de mégsem az, vásárlás előtt érdemes alaposan feltérképezni a kínálatot, átböngészni az órák specifikációját, kideríteni, mit tud az óra. Esetleg ismerősöknél érdeklődni, hogy ők milyen órát használnak, mit tud a szerkezet, milyen tapasztalataik vannak, és akár el is kérheted kipróbálni egy futás erejéig, hogy megnézhesd, mielőtt veszel.

Fotók: Suunto