"It's your battle to be fought..."

Haanchee fut

Botokat fel!

Bizonyára mindannyian találkoztunk már olyan gyaloglókkal, túrázókkal, akik lendületes tempóban, kezükben egy pár bottal haladnak: ők a gyaloglás egyik kedvelt, eszközös változatát, a Nordic Walkingot űzik.

Gyaloglás botokkal

A Nordic Walking, másnéven északi járás a profi sífutóktól származó mozgásforma, amely az 1990-es évek végére fejlődött tömegsporttá, addig csak a sífutók nyári kiegészítő edzéseinek egyike volt. Ám hatékonyságát és jótékony hatásait látva edzők, orvosok és gyógytornászok kezdték el népszerűsíteni a mozgást, amely a 2000-es évekre egyre ismertebbé vált, manapság pedig megszámlálhatatlanul sokan hódolnak neki.

Nem véletlenül, hiszen komplex és teljes testet átmozgató, mégis könnyen elsajátítható, minden életkorban űzhető sport, amihez elég egy egyszerű eszköz, a bot, valamint a helyes gyaloglótechnika megtanulása. A NW során a karok és a lábak ellentétesen mozognak, ezzel adnak ritmust és dinamikát a gyaloglásnak, a bothasználat miatt a lépések megnyúlnak, és a karok és a felsőtest is ugyanúgy dolgozik, mint a lábak. A karok intenzív használata miatt lendületesebb és dinamikusabb a haladás, több izom dolgozik, ezáltal gyorsabban és könnyebben érhetünk el eredményeket a fogyásban és az alakformálásban, mintha csak egyszerűen gyalogolnánk.

nw2.jpgDe mire jó ez?

A Nordic Walking számos előnnyel bír, amelyek miatt érdemes kipróbálni – és amelyek miatt valószínűleg bele is fogunk szeretni. Remekül fejleszti az állóképességet, de úgy, hogy a botok használatának köszönhetően kevésbé terheli az ízületeket, mint az egyszerű gyaloglás. A NW a test izmainak nagy részét megdolgoztatja, hiszen nemcsak az alsó test izmait edzi, hanem a kar, nyak, váll, hát és derék izmait is átmozgatja, épp ezért ülő munkát végzőknek kifejezetten ajánlott. A sportolás során elsajátított helyes testtartás segít abban, hogy napközben is jól tartsuk magunkat, így kevésbé terheljük gerincünket, megnyissuk az összeszűkült mellkast, ezáltal javítsuk légzési folyamataink hatékonyságát.

Az izmok mellett a keringési rendszerre is jótékony hatást gyakorol, edzi a tüdőt, a szívet, az érrendszert, javítja a test és az agy oxigénellátottságát. Ha rendszeresen mozgunk, fokozzuk a szervezet zsír- és kalóriaégető folyamatait, tehát megszabadulhatunk az esetleges plusz kilóktól, és megelőzhetjük az elhízást is. Emellett endorfint, adrenalint termelünk sport közben, amelyek segítenek a stressz legyőzésében, és a kiegyensúlyozottabb élet elérésében. Ezt a mozgásformát gyermekek, felnőttek, idősebbek, és akár kismamák is elkezdhetik, nincs életkorhoz kötve. Szív- és érrendszeri megbetegedésekben szenvedők, cukorbetegek számára is ajánlott, mert nem terheli túl a szervezetet, ugyanakkor elég intenzív ahhoz, hogy jótékony hatással legyen a test működésére. Ezen kívül sérülések, operációk után, gyógytorna mellett terápiás célokra is alkalmazható a Nordic Walking.

Kezdjük az alapoknál!

Ha szívesen kipróbálnánk a Nordic Walkingot, elsőként érdemes keresnünk egy szervezett csoportot, ahol szakképzett edzők, illetve túravezetők foglalkoznak a sporttal ismerkedni vágyókkal. Bár a NW igazán könnyűnek tűnik, mégis érdemes szakember segítségét kérni az első alkalmakkor, hogy ki tudjuk választani a testmagasságunkhoz megfelelő hosszúságú botot, valamint el tudjuk sajátítani a botokkal való szabályos és hatékony mozgást. A szakemberek minden kérdésünkre választ adnak, segítenek az edzettségünknek és állóképességünknek megfelelő tempó, intenzitás és távolság kiválasztásában, tippekkel és tanácsokkal látnak el minket, hogy a sportolás élvezetes legyen számunkra, és ne menjen el tőle a kedvünk az első edzés után. A szervezett, csoportos edzések előnye, hogy társaságban jobban telik az idő, motiválhatjuk és ösztönözhetjük is egymást a sporttársakkal, és akár barátokra is lelhetünk köztük.

Budapesten főként a Normafa, a Hármashatárhegy, a Margitsziget és a Városliget ad otthont NW edzéseknek, de a főváros környéki településeken és a vidéki nagyvárosokban is érdemes érdeklődni, van-e közös edzés valamelyik parkban vagy sportpályán. A szervezett edzéseken általában több csoport van, kezdők és haladók külön edzenek a számukra ideális tempóban és terepen, illetve külön szerveződnek senior csoportok is az idősebb korosztály számára.

Ha csatlakoznánk NW edzéshez, tájékozódjuk a következő honlapok valamelyikén: www.nordicwalkingsport.hu, www.gyalogolj.hu, www.sifutas.hu, vagy írjuk be a netes keresőbe a Nordic Walking oktatás, vagy Nordic Walking tanfolyam keresőszavakat a lakóhelyünkkel kiegészítve.

Olcsó, könnyű, hatékony

nw1.jpgA Nordic Walking nem igényel nagy anyagi ráfordítást, hiszen egyetlen speciális felszerelésre van hozzá szükség, a Nordic Walking botokra (a legtöbb szervezett tanfolyamon azonban a résztvevők kedvezményes áron vásárolhatják meg a nekik való botokat). Az edzés során a lényeg, hogy kényelmes, könnyű sportruházatot viseljünk, és legyen egy kényelmes, strapabíró sportcipőnk, amelyben jól tudunk haladni. Az edzések a szabadban zajlanak minden évszakban, így nem kell bérletre költenünk, ingyen fedezhetjük fel a természetet, és bárhol sportolhatunk, ahol csak szeretnénk. Miután a csoportos edzéseken elsajátítottuk a sportág technikáját, a helyes bothasználatot és az ideális mozgást, eldönthetjük, hogy a későbbiekben egyedül hódolunk-e új sportszenvedélyünknek, vagy továbbra is inkább társaságban, edzői vezetéssel mozgunk.

Túrára fel!

Amikor megvannak a megfelelő alapjaink, és úgy érezzük, hogy erőnlétünk kezd javulni, a kezdeti néhány kilométer megtétele már túl könnyűnek bizonyul számunkra és növelnénk a terhelést, próbáljuk ki a sík haladás helyett a terepen, dombra (vagy hegyre) fel és le túrázást. Ezzel új színt vihetünk az edzésekbe, hiszen ez másfajta terhelést ró a szervezetre és az izmokra, mint a sík terep. Fedezzük fel a környékünkön a túraútvonalakat, erdei utakat, szippantsunk mélyeket a friss levegőből és élvezzük az érintetlen természet szépségét.

Ha szeretnénk magunkat „élesben” is kipróbálni, nézzünk szét a http://www.teljesitmenyturazoktarsasaga.hu/ oldalon, válasszunk ki egy könnyebb terepen zajló, kis szintemelkedésű, teljesíthető hosszúságú teljesítménytúrát, és vágjunk bele. A teljesítménytúrákon mérik a túrázók idejét, az útvonalon ellenőrzőpontokon a túra itinerébe való pecsételéssel és frissítővel várnak minket, a célba pedig a teljesítésért általában emléklap és kitűző jár, amely a későbbiekben emlékeztethet minket arra, mire is vagyunk képesek.

A cikk megjelent a Nők Lapja Egészség magazinban.

Fotók: Pinterest

Irány tovább előre!

Két hete már, hogy lement az Ultrabalaton, de olyan, mintha egy éve lett volna, és olyan, mintha nem is velem történt volna. Pedig velem történt, én csináltam meg, nem más. Még mindig nagyon boldog és büszke vagyok erre a teljesítésre, hogy sikerült, de ettől igyekszem nem elszállni. Beletettem a munkát, kivettem belőle egy eredményt, a teljesítés eredményét. De ettől még nem lettem jobb futó, nem érzem azt, hogy enyém az egész világ. Nem akarok Spartathlonon indulni (egyelőre, mondjuk a következő 10 évben), és nem akarok vérszemet kapni és minden létező ultraversenyen elindulni.

Próbálok okosan, a megkezdett úton, a felépített vonalon tovább haladni, fokozatosan, élvezettel. Jelenleg három nagyobb versennyel kalkulálok az év hátralévő részében: augusztus 9-én a Suhanj!6 6 órás versennyel, szeptember 6-án a budapesti 12 órás Optivita állomással, és a november 8-ai velencei 6 órás Optivitával.

A két Optivita állomást szeretném minél jobban teljesíteni, hogy év végén a négy verseny összesítése után (Optivita Ultrafutó Kupa 4 állomása, egy 24, két 12 és egy 6 órás verseny kell hozzá) minél jobban álljak az összetettben. Jelenleg a 2. helyen állok két verseny után, de év végéig még bármi megtörténhet, bárki feljöhet és megelőzhet, ettől függetlenül szép lenne dobogós helyen végezni.

A Suhanj!6 tavaly nagyon jó élmény volt, remélem, idén is az lesz, és abban is bízom, hogy végre sikerül 60 kilométer fölé mennem egy 6 órás versenyen. Vicces, de az 58-59 kilométert minden esetben stabilan tudom hozni 6 óra alatt, legyen az 12, 24 órás, vagy 212 kilométeres verseny, most itt az ideje kicsit összekapni magam, és egy 6 órás versenyen behúzni azt a hatvanvalamennyit.

A szeptemberi 12 óráson sem titkolt célom az egyéni csúcsjavítás, nagyon jó lenne 110 kilométer fölé jutni. Ha egy dombos pályán (az UB-n) ment a 108, akkor ez egy sík körpályán reális lehet. A novemberi 6 órást meg majd meglátjuk.

Ezek mellett a versenyek mellett, ha úgy alakul, lehet, hogy lesznek még kisebb, más versenyek is, például a Zsákbamacska futás, ahol tavaly 2. lettem, így idénre van egy meghívásos nevezésem, de akár egy maratont is szívesen futnék,  ha belefér a felkészülésbe.

Az elmúlt két hét rövid, kényelmes futásokkal telt, hogy kipihenjem az UB fáradalmait, a héten viszont kezdődik a komoly munka, gyorsító edzésekkel. Jövő héten pedig az igazi munkám is elkezdődik, 2 év és 4 hónap itthonlét után ismét dolgozni fogok (bár itthonról eddig is dolgoztam, de nem napi rendszerességgel, bejárósan). Szóval eléggé új helyzet lesz ez most nekem, de igyekszem megoldani a rám váró feladatokat.