Mostantól más szemmel nézem a világot!

 

5 évvel ezelőtt, 2011 januárjában megműttettem a szemem, hogy ne kelljen kontaktlencsével vagy szemüveggel bajlódnom (ez utóbbit nem igazán szerettem viselni), leginkább a sport miatt. Napszemüveget viszont mindig szívesen viseltem, a műtét után egy ideig a futáshoz is hordtam, de az nem volt az igazi. Ekkoriban szemeztem a sportszemüvegekkel is, de mindig elvetettem, hogy vegyek egyet. Nem éreztem nagy szükségét, nem gondoltam, hogy az általam akkoriban futott rövidekhez annyira nagyon kellene egy komolyabb, menőbb szemüveg.

 

Időről időre azért mindig felmerült bennem a gondolat, hogy nem ártana egy rendes sportszemüveg, főleg nyáron, amikor nagyon süt a nap és erős az UV-sugárzás, ősszel, amikor esik az eső, vagy fúj a szél, és télen, amikor a jeges szél a szemembe fújja a havat, vagy szinte hóvakságot kapok a fehérségtől. Szóval sokszor eszembe jutott a szemüveg.

 

És hol keressen az ember tisztességes sportszemüveget magának, ha nem egy sportszemüvegre szakosodott optikában, a Sportszem Optikában (Budapest, 5. kerület, Balassi Bálint utca 2/b.),  Az összes nagy szemüvegmárka kapható a boltban, például Rudy Project, Adidas, Oakley, és szinte bármelyik sportághoz lehet szemüveget kapni, legyen szó futásról, kerékpározásról, teniszről, vitorlázásról, úszásról, síelésről, hegymászásról, vagy beltéri sportokról. A sportághoz való típusválasztás fontos, hiszen mindegyik sportághoz olyan szemüveget fejlesztenek a gyártók, hogy az adott sportnak megfelelően kényelmes legyen, és segítsen a még jobb teljesítmény elérésében.

 

A szemüvegkínálat feltérképezése közben igyekeztem kideríteni, mire kell figyelni, amikor sportszemüveget választ valaki, hiszen nem csak az a fontos, hogy a szemüveg menő és divatos legyen, és jól álljon.

 

sportszem_by_night.JPG

Mi a fontos, ha sportszemüveget veszel?

 

- Láss benne tökéletesen!

 

Fontos, hogy a lencséje tökéletes legyen, ne csillogjon, ne tükröződjön, torzításmentes legyen, azaz mindent úgy, vagy még jobban láss benne, mintha nem lenne rajtad szemüveg. Így elkerülheted az abból adódó sérüléseket, hogy nem láttál valamit tökéletesen. Többféle lencseszín létezik, illetve vannak UV-re sötétedő lencsék is, bármilyet is választasz, a lényeg, hogy olyan legyen, ami nem zavar, nem fájdul meg benne a fejed, jól érezd magad a viselése közben.

 

- Nyújtson védelmet a szemnek!

 

A szemüveget – hacsak nem dioptriás – azért viseljük, hogy védjük a szemünket a nap káros hatásaitól, az esetleges szennyeződésektől, külső behatásoktól, ütésektől, felpattanó kövektől, környezeti hatásoktól (napsütés és UV, szél, eső, hó, por) – ezek miatt nagyon fontos, hogy a lencse törhetetlen legyen.

 

- Illeszkedjen az archoz!

 

Számtalan stílusú, formájú keret és lencse közül válogathatsz, így – bár valószínűleg pont emiatt hosszas próbálgatás után – biztosan találsz hozzád illő szemüveget. Ez nem csak esztétikai szempontból fontos, hanem azért is, hogy mozgás közben kényelmes legyen, ne nyomjon, ne törjön, ne legyen kényelmetlen. Az a jó, ha viselés közben úgy érzed, mintha rajtad sem lenne, fontos, hogy ne kelljen állandóan igazgatni, hiszen ez zavaró, elvonja a figyelmet a sportolásról.

 

- Strapabíró, tartós legyen!

Fontos, hogy a szemüveg lencséje és kerete egyaránt jó minőségű legyen, tartós, ütésálló és törhetetlen, mégis könnyű anyagból készüljön. Így amellett, hogy megfelelő védelmet nyújt sportlás közben a szem számára, ha véletlenül leesik vagy ütés éri, akkor ne törjön el, ne sérüljön meg.

Mi a helyzet azzal, aki szemüveges?

 

Ha szemüveges vagy, és a sportoláshoz is viseled, akkor sem kell lemondanod egy stílusos sportszemüvegről: arra is van lehetőség, hogy a kiválasztott szemüveget dioptriás verzióban készíttesd el. Ez a lehetőség segít abban, hogy hagyományos szemüveg és kontaktlencse nélkül sportolhass, biztonságosan, kényelmesen, tökéletes látással.

 

oakley_adidas_rudy_project_julbo.JPG

 

 

Azt gondolom, hogy bár az internetes vásárlás lehetősége szuper, és én magam is többször vettem már futócuccokat a neten keresztül, a szemüveg egy olyan dolog, amit érdemes szemtől szemben megismerni, megfogni, felpróbálni, tesztelni. A szakboltban lehetőség van arra, hogy mindenféle szemüveggel alaposabban megismerkedhess, felpróbáld őket, megtaláld a sportodnak, az elvárásaidnak és ízlésednek, valamint a fejméretednek és arcformádnak megfelelő sportszemüveget.

 

A Sportszemben az üzlet szakértő dolgozói mindenben segítenek, hogy megtaláld a vágyott szemüveget. Ha elmondod, hogy milyen elvárásaid vannak, milyen színű keretet, milyen formájú lencsét szeretnél, máris tudnak neked valót ajánlani.

 

uvex_dirty_dog_serengeti_hilco-leader_speedo_tusa.JPG

 

Minden egyes darabot kipróbálhatsz akár szélgép előtt is, hogy érezd, milyen a szemüveg menetszélben, hogyan szellőzik, bepárásodik-e, hogyan viselkedik használat közben, mozgás közben elcsúszik-e, kényelmes-e vagy sem. Egy UV készülék segítségével pedig azt is ki tudod próbálni, hogyan reagál a választott darab lencséje a változó fényviszonyokra, és ezt te magad hogyan viseled.

 

Én egyébként leginkább a Rudy Project szemüvegjeivel barátkoztam meg, ezek közül lehetőségem volt kipróbálni három típust – elvihettem őket futni –, hogy megtaláljam az igazit. Egy Rydon, egy Agon és egy Stratofly modellt próbáltam ki, ezekről is írok majd, és arról is, hogy hogyan döntöttem, melyik lett a befutó.

 

 

Hard like titan � #running #runlikeagirl #morningrun #winterrun #sunnyrun #longrun #weekendrun #rudyproject #sportglasses

Hanka /Haanchee (@haanchee) által közzétett fénykép,

 

 

A szemüveg nem szezonális, hanem minden évszakban hordható, emiatt pedig hosszú távú beruházás. Ha jó minőségű sportszemüveget választasz, akkor az évekig használható marad. Nem kell x kilométerenként újat venni belőle, mint a futócipőből, vagy nem szakad szét, mint egy nadrág. Ezért érdemes minőségi, tartós, kényelmes darabot választani belőle, így hosszú időn keresztül hű társad lehet sportolás során. És ha egyébként igyekszel mindenből a legjobban megszerezni magadnak a futáshoz, miért pont a szemüveg lenne kivétel?