Egy sima, egy fordított, avagy variációk fehérjére
A fehérjebevitel fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni. Rám is lehet akár sütni a bélyeget, hogy "fehérjeb.zi" vagyok, de szerintem igenis szüksége van egy futónak arra, hogy odafigyeljen a fehérjepótlásra, akár sokat, akár keveset fut.
A normál táplálkozással, csirkehússal, pulykahússal, hallal, túróval, tejtermékekkel, zöldségekkel és olajos magvakkal folyamatosan biztosíthatjuk a szervezet számára a szükséges fehérjemennyiséget, de ezeken kívül a fehérjekészítmények segíthetnek még a pótlásban.
Legtöbben a fehérjeport vásároljuk meg, és tejjel vagy vízzel elkeverve, turmix formájában fogyasztjuk. De van, hogy ez a forma unalmassá válik, velem is előfordult már, hogy csömöröm lett a turmixtól és képtelen voltam edzés után legyűrni - kerestem viszont pár alternatív megoldást arra, hogy milyen formában tudnám még elfogyasztani a fehérjeport.
- Fehérjepuding
Kevés tejjel krémmé keverem a fehérjeport, és mintha pudingot ennék, elkanalazgatom
- Fehérjés chia puding
A chia pudingot nagyon sokan szeretik (én a megduzzadt magocskák állagát nem nagyon szeretem), ezt könnyen el lehet készíteni fehérjés verzióban: a tejbe (kókusztej, mandulatej, bármilyen tej), amibe beáztatnád duzzadni a chia magot, bele kell keverni a fehérjét, és ebbe mehetnek a magok.
- Zabkása
Ez az egyik kedvenc megoldásom: a zabkásámba keverek egy adag fehérjeport, és így eszem meg, ez jó ízt ad neki. Én a zabkásámat a Panhellen Nutellás fehérjeporral, mandulaszeletekkel és kókuszreszelékkel ízesítem, néha banánt darabolok hozzá, és egy adag chia magot is teszek bele (így meg tudom enni, nem zavar az állaga).
- Palacsinta
A fehérjeport bele lehet keverni a palacsintatésztába, így egy fehérjével dúsított palacsintatészták kaphatunk, de most már egyre több helyen kaphatók kifejezetten fehérjés palacsintaporok, amiket ki kell keverni és megsütni.
A fehérjét a palacsinta ízesítésére is használhatjuk, meg lehet tölteni fehérjepudinggal, vagy fehérjével kikevert túróval, vagy csak simán a porral megszórni a palacsintát.
- Túrókrém
A túró nagyon jó fehérjeforrás, ha pedig még inkább "fehérjeturbóra" vágyom, akkor a túrót egy kis gyümölccsel és egy adag fehérjeporral keverem össze, és úgy eszem meg.
- Tejbegríz vagy tejberizs
Aki szereti a tejbegrízt vagy a tejberizst, ezekbe simán belekeverheti a fehérjeport, hogy ezzel ízesítse.
- Fehérjés kávé
Ha kávés, cappucinos fehérjeporod van, akkor akár a reggeli kávédba, lattédba is bele tudod keverni a fehérjeport, és úgy ihatod meg - így két legyet ütsz egy csapásra, hiszen a koffeinadagod és a fehérjeadagod is megkapod. Nekem a következő fehérjém tutira cappucino ízű lesz, így ki fogom tudni próbálni ezt a megoldást is.
Nekem ezek a fehérjés ötletek jutottak eszembe, de ha neked van még ötleted, hogy lehet egyszerűen és gyorsan, de nem turmix formájában fogyasztani a fehérjeport, akkor írd meg!