Ne fázz meg, ha szabadban sportolsz télen!

Wellness magazin 2012. téli számába írt cikkem a megfázás és a torokfájás megúszásáról szabadtéri sport során.

A szabadtéren űzött sportolásnak télen is számos előnye van: erősíti az immunrendszert, segít elkerülni a téli depressziót, a természetes fényből D-vitamin nyerhetsz, sőt, a hidegben való mozgás 25 %-kal több kalóriától szabadít meg, mintha szobahőmérsékleten edzenél. Persze, ha a téli hidegben kint mozogsz, fontos odafigyelned néhány dologra, hogy ne adj esélyt az olyan kellemetlen betegségek megjelenésének, mint a nátha, a torokfájás, esetleg az influenza.

7 tipp, mire figyelj, ha télen a szabadban sportolsz!

1. A legfontosabb a megfelelő, réteges öltözködés. Ha megfelelő intenzitással mozogsz, az izzadás télen sem kerül el. Felejtsd el a vastag pamutpólókat, pulcsikat, ezek hamar átáznak, és magukban tartják a vizet. Viselj speciális, sportoláshoz készült, technikai anyagból gyártott ruházatot, mert ezek anyaguknak köszönhetően elvezetik a test felszínéről az izzadságot, így nem kell kockáztatnod, hogy a nedves ruha rádfagy, és megfázol.

2. Viselj több vékony réteget alul: inkább válassz két-három vékony technikai pólót, mint egy nagyon vastag, nem lélegző pulóvert. Legalulra vegyél fel úgynevezett aláöltözőt, ami melegen tartja a tested, de elvezeti az izzadságot, erre jöhet a többi. A régetes öltözködés lényege, hogy a rétegek között megrekedő levegő egy termoszhoz hasonlóan segít melegen tartani a testet. A vékony rétegek fölött viselj vízálló és szélálló anyagból készült, könnyű sportdzsekit, ez védi a testedet az időjárás viszontagságaitól. Csapadék esetén ez a réteg nagyon fontos, mert megvéd az elázástól, így a megfázás elkerülésében is segít.

3. A réteges öltözködésnél nyugodtan lehet egy réteggel több rajtad, mint ami sport során kényelmes: bemelegítés után a legfelső plusz ruhát le tudod venni, így a mozgás végeztével melegen és szárazon veheted vissza, így biztosan nem fogsz fázni az edzés után. 

4. Mindenképpen vegyél fel sapkát, sálat és kesztyűt: a fejen és a kézen a test által termelt hő akár 40 százalékát is leadja a szervezet, amely a test lehűléséhez vezethet. A nyakat pedig azért érdemes védeni, hogy a torkod ne fázzon meg. Ha érzékenyebb a torkod, a sálat húzd óvatosan a szád elé, ezzel a belélegzett levegőt fel tudod melegíteni, mielőtt bejut a szervezetedbe.

5. Jó, ha tudod, hogy a megfázás nem mozgás közben fenyeget, hanem utána, ha megállsz, és rádhűl a nedves ruha. Próbálj meg háztól házig sportolni, így nem vagy kitéve ennek a veszélynek, mert rögtön az edzés végeztével mehetsz is a meleg zuhany alá, és felveheted a száraz ruhát.

Ha erre nincs lehetőséged, készülj legalább egy száraz ruhadarabbal, amit a megállás után azonnal felvehetsz. Edzés után pedig minél előbb menj meleg helyre és öltözz át.

6. Ne feledkezz meg a folyadékfogyasztásról sem. Edzés előtt igyál eleget, hogy hidratáltan vághass bele a mozgásba, és vigyél magaddal frissítőt. Hidegben a szervezet nem jelzi olyan intenzíven a folyadékigényét, mint nyáron, tehát nem biztos, hogy szomjasnak érzed magad, ennek ellenére pótold az elvesztett folyadékot. Jó ötlet, ha a kulacsodba forró italt, például zöld teát töltesz, így egyszerre segíthetsz melegen és hidratáltan tartani a tested, és a hideg ital okozta torokfájást is elkerülheted.

7. Figyelj oda a vitamin- és ásványianyag bevitelre, a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Érdemes multivitamin-készítményeket, sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani, hogy a szervezeted belülről is erősítsd, és támogasd az immunrendszeredet.