"It's your battle to be fought..."

Haanchee fut

Veletek, értetek

Nagyon sok futótól hallottam már, hogy egy-egy hosszú futás során felosztják kisebb szakaszokra, részekre az adott távot, időt, hogy könnyebb legyen fejben átfogni. Az etapokat pedig ajánlják valakinek, akit szeretnek, akinek sokat köszönhetnek, akire futás közben szeretnének gondolni. Nem vagyok utánozós típus, de ez egy olyan dolog, amit a lelki oldala miatt én is magaménak tudok érezni. Papíron is magammal vihetném a magam kis listáját Sárvárra, de ha már blogom van, és munkámból adódóan állandóan írok, ez a legalkalmasabb felület számomra az összegzésre.

Én értetek, veletek futok Sárváron

Milcsi

Drága kisfiam, aki már 13 hónapos, gyönyörű és tökéletes, tüneményes, huncut, emellett toleráns velem és a hóbortjaimmal. Dolgozhatok és futhatok mellette, így lehetek teljes értékű ember és jobb anya. Neki ajánlom a futásom elejét, mondjuk az első két-három órát, mert ekkor még erőm teljében leszek, neki pedig egy erős, összeszedett anyára van szüksége.

Milán

Életem párja, szerelmem, férjem, gyermekem apja, a másik felem. Nélküle nem lennék az, aki vagyok, vele, érte, általa mindenre képes vagyok. Talán a pályán is sikerül majd néha összeakadnunk futás közben, hogy erősítsük egymást a verseny során (aki nem tudná, Milán 24 órát fut Sárváron). 

csalad.jpg

Szüleim

Anyukámra és Apukámra egész életemben, mindig, mindenben számíthattam és számíthatok, támogatnak minden őrültségemben és szeretettel aggódnak értem, majd büszkék rám, akármit is csináltam.

Testvéreim, Flóra és Miki

Testvéreimmel nem volt mindig könnyű kapcsolatom a nagy korkülönbség miatt, de az elmúlt években jó testvérekké váltunk, akik számíthatnak egymásra. Flóra húgom ott lesz velünk Sárváron, Milcsire vigyáz majd. Kívánom nekik, hogy találják meg ők is a boldogságot, legyenek sikeresek és boldogok az életben, alakuljon legalább olyan szépen az életük, mint az enyém. Amiben tudok, segítek nekik.

Milán szülei és testvérei

Anyósom és Apósom nevelték nekem azt az embert, akivel boldogan élem az életem, ezért mindig hálás leszek nekik - és azért is, hogy hazajöttek Malajziából, hogy én megismerhessem Milánt. Apósom sajnos már nincs köztünk, de tudom, hogy figyel minket, és sportemberként, edzőként büszke ránk. Zorka szintén velünk lesz és Milcsi pesztrálásában segít, Iván pedig Malajziából drukkol értünk.

Nagyszüleim

Gyerekkorom sok-sok boldog óráját töltöttem el a nagyszüleimmel, szeretettel emlékszem ezekre az időkre. Nagypapáim már nem élnek, remélem, hogy fentről figyelnek majd, nagymamáimnak pedig jó egészséget kívánok, hogy még minél tovább velünk lehessenek.

Gabi, az edzőm

Hétről hétre gyötör az edzéstervekkel - persze azért, mert én akarom. Segít, felkészít, támogat. Szeretném megmutatni neki, hogy nem hiába foglalkozik velem!

SZTK a Facebookról

A Szigeti és Terepfutó Kölykök csapata remek közösség, örülök, hogy köztük lehetek virtuálisan, és egyre többször személyesen is. Közülük kiemelném Dórit, akivel sok-sok közös kilométerünk és hasonló céljaink vannak, és sokszor segítettük egymást hosszú futások alkalmával, és aki sajnos sérülés miatt nem tud indulni Sárváron.

BMW média futócsapat

Ez a kis csapat januárban befogadott, jó társaság, akikkel sok közös edzésen vettem részt jó hangulatban. Eddig még csak meséltem nekik az ultrákról - és sokan furán is néztek rám -, remélem, hogy most majd egy eredménnyel is tudom igazolni, hogy nem csak a szám nagy, hanem futni is tudok, ha akarok.

Futás közben igyekszem jó szívvel, szeretettel gondolni mindannyiótokra - ha csuklanátok, lehet, hogy én vagyok az!

Kényelmes, könnyű, gyors - ez az adidas Boost

Remek újítással állt elő az adidas, hogy a futás szerelmesei turbó fokozatra kapcsolhassanak: itt a Boost, amely kényelmes és gyors is egyszerre.

A technológia

A Boost újdonsága a korábbi adidas futócipőkhöz képest, hogy a talpat alkotó kis energiatároló kapszulák összegyűjtik a leadott energiát, majd visszajuttatják a futóhoz, ezzel segítve és gyorsítva a haladását. A cipő minimalista felépítésű, rendkívül könnyű darab a minden eddiginél laposabb talpnak köszönhetően, amely a saroknál 22 mm, a lábfej elülső részénél pedig mindössze 12 mm. Ugyanakkor biztosan tartja a lábat és növeli a stabilitást, puha és energikus talppárnázottsága rugalmassá teszi a lépteket, és könnyedén segíti a futó haladását a megerősített sarokkéregnek és a rugalmas középtalpnak köszönhetően.
A talp strapabíróság szempontjából is többet ígér, mint más cipők, a korábbi EVA talppárnával szemben a Boost tartósabb, jobban bírja a terhelést, állapotát nem befolyásolják az időjárás viszontagságai, minden hőmérsékleten ugyanúgy teljesít.
A cipő techfit felsőrésze zokniként illeszkedik a lábfejre, szinte második bőrként viselkedik, nyílt pórusú hálójával pedig tökéletes szellőzést biztosít. 

boost4.jpg

Az első találkozás

Először képen láttam a Boost-ot, és bár nem tudtam tüzetesen minden irányból megnézni, azonnal megtetszett a fekete, visszafogott, mégis divatos felsőrész és a fehér talprész kontrasztja. Igazi uniszex futócipő, amely ígéretes tulajdonságai mellett a külsejével is felkeltette érdeklődésemet. Amikor először kézbe vettem, rögtön megállapítottam, hogy rendkívül könnyű darab, nincs benne felesleges anyag, varrás, amely akár egyetlen plusz grammal is „terhelné” a futót. A felsőrésze szinte varrás nélkül készült, a techfit felsőrészt néhány gumiszerű anyagból készült betét erősíti, de ezek sem nehezítik el a cipőt. A fekete felsőrész monotonitását az adidas három sötétszürke csíkja töri meg oldalt, míg a talprésztől vékony sárga csík választja el. A fehér talp rugalmas és puha, fekete és szürke gumibetétekkel téve tartóssá a habanyagot.
A cipő felső részének szorosságát látva sejtem, hogy az egyébként adidasból hordott 43 1/3-os méret valószínűleg nem lesz megfelelő, nagyobbra lesz szükségem – ez a próbán be is igazolódik, felvéve annyira szépen illeszkedik a lábamra a Boost, hogy a lábujjaimat már nem tudom mozgatni, ahogyan kellene. Jöhet a nagyobb méret, hogy meglegyen a szükséges legalább egy centi a lábujjaim és a cipő orra között, végül életem legnagyobb cipője, egy 44 2/3-os darab a megfelelő. De mivel elég sokat futok hosszabb távokat és ultrákat is, muszáj a nagyobb cipő, hogy ne veszítsem el fájdalmasan az egyébként sérülékeny lábujjkörmeimet.

boost2.jpg

A Boost felvéve roppant kényelmes, iszonyatosan könnyű, alig érzem, hogy van valami a lábamon. Imádom az ilyen könnyű futócipőket, hiszen 30-40-50 kilométeren nem mindegy, hogy hány dekát cipelek, és mekkora súlyt kell egyre fáradtabban a lábammal együtt felemelnem. A könnyűségnek viszont nincs ára, ugyanis a talpkialakítás következtében a cipő puha és kényelmes, pár próbalépés alatt érzem, hogy nagyon jól csillapít, nekem pedig erre van szükségem.
Hátul az Achillesnél a sarokrész nem nyúlik fel túl magasra, így nem lesz esélye kidörzsölni a bőrömet. A felsőrész szépen illeszkedik a lábfejemre, nem csúszkál benne ide-oda a lábam, így itt is minimális a várható kidörzsölődés esélye.

boost3.jpgFutás a Boostban

Nagy lelkesedéssel és kíváncsisággal indultam neki az első Boost-os futásomnak, egy 10 kilométeres laza edzésnek. Már a bemelegítő kilométeren éreztem, hogy jó páros fogunk alkotni a cipővel, mert szépen illeszkedett a lábamra, puhán és ruganyosan tudtam benne kocogni, a sarokrész szépen tompította a talajra érkezésemet. Igyekeztem figyelni, hogy hosszan lépjek előre, és aztán végiggördüljek a teljes talpamon, és ki tudjam használni a Boost technológiája nyújtotta előnyöket. Miután bemelegedtem, picit fokoztam a tempót, hogy kiderítsem, gyorsabb sebességnél, amikor jobban csapom a lábaimat, milyen a cipő csillapítása, de ugyanúgy puha és kényelmes volt a talajfogás, mint lassabb tempónál. A puha talp jól segítette az újabb és újabb elrugaszkodást a talajról, nem kellett hatalmas energiákat belevinnem a lépésekbe. Innentől kezdve átadtam magam a futás élvezetének, és hagytam, hogy a Boost vigyen előre – persze ezért nekem is tennem kellett, de nagyon kényelmesen, erőlködés nélkül futottam. Könnyedén emeltem a lábaimat egészen az edzés végéig, a cipő elenyésző súlya miatt nem éreztem, hogy lehúzna, hogy nehezen lépkednék.
A felsőrész végig jól tartott, nem szorosan, de pont annyira fixen, hogy semmilyen elmozgás okozta kidörzsölődésem ne legyen. A fűzőt viszont még ki kell tapasztalnom, mert hajlamos vagyok túl szorosra húzni, és ezt most is megtettem, meg kellett állnom meglazítani. Viszont a következő futás alkalmával már nem volt probléma, a cipő nyelvét gondosan eligazgattam, a fűzőt pedig lazábbra hagytam, hogy a lábam kényelmesen tudjon mozogni.

A cipőméret tökéletesnek bizonyult, a lábujjaim nem érnek hozzá az orrához, így remélhetőleg nem nyomja majd meg a lábujjkörmeimet egy hosszabb futás során sem.
Bár kissé befelé dől a lábam, és korábban belső támasztékos cipőben futottam, nem éreztem, hogy hiányozna a belső megerősítés a Boost-ból, idomul a talpamhoz és megfelelően támasztja alá.

A Boost egy következő tízes, és egy rövidebb, laza futás során is remek partnernek bizonyult, és úgy is jó tempóban tudtam benne futni, hogy plusz 20 kilót toltam közben magam előtt egy babakocsi, és a benne ülő kisfiam formájában. Az első lépéstől az utolsóig kényelmes a cipő, nem éreztem semmilyen problémát sem a térdeimben, sem a bokáimban – bár szerencsére a sérülések jó messzire elkerülnek.

A cipő a Telekom Vivicittá Félmaratonon sem hagyott cserben, mind a 21 kilométeren remekül illeszkedett a lábamra, kényelmes volt benne futni, könnyűsége miatt nem éreztem, hogy elnehezedne a lábam a táv végére, vízhólyagnak, kidörzsölődésnek pedig nyoma sincs!

Nagyon kíváncsian várom a hosszabb futásokat a Boost-ban, úgy gondolom, hogy egy maratonon, és akár az ultratávokon is jól szuperálhat a cipő – ha be tudtam volna járatni pár 30-40 kilométer körüli futással, bátran elindulnék benne a 12 órás ultraversenyen, amire készülök.

boost1.jpg

Vélemény

Röviden összefoglalva, a Boost szerintem egy nagyon kényelmes, könnyű, puha, jól csillapító, stabil cipő, amit az amatőr futók rövidebb és akár hosszabb távokon is bátran viselhetnek. Amire nagyon kíváncsi vagyok, hogy tartós használat során mennyit bír, és hány kilométer megtétele után kezdem majd el érezni, hogy a talprész veszít a puhaságából, és nem csillapít már olyan jól – azaz lassan ideje lecserélni.
A külseje nagyon tetszik, nem csicsás, nem hivalkodó, profi cipő benyomását kelti, fekete színe ellenére nem jelenthető ki róla, hogy férfias lenne, és a nagy mérete ellenére sem bumfordi, inkább könnyű, kecses darab.