Vigyázat, túledzésveszély!

Ha tél, akkor alapozás, ha alapozás, akkor kemény edzés, ha kemény edzés, akkor túledzésveszély. De miből derül ki, hogy túledzetted-e magad? Ezt gyűjtöttem össze egy korábbi, Wellness magazinban megjelent írásomban. 

Nem megy a futás, fáradt és ideges, kedvetlen és nyúzott vagy, elment az étvágyad? Lehet, hogy túledzetted magad! Ismerd fel a jeleket!

A lelkes hobbifutók hajlamosak túlzásokba esni: túlzásba viszik az edzést, nem pihennek eleget, nem hagyják regenerálódni a testüket. Ilyenkor egy csomó kellemetlenséget tapasztalnak: a túledzés jeleit. Ha a következő 10 pontból 3 vagy több igaz rád, valószínűleg túledzett vagy, és pihenésre van szükséged!

1. Testtömeg: fogytál

Ha normál táplálkozás mellett egyik napról a másikra csökken a testsúlyod, az testfolyadék-fluktuációt jelez, azaz a szervezeted nem eléggé hidratált, és fennáll a kiszáradás veszélye, amely negatívan hat a fizikai és szellemi teljesítményre is, és az edzés minőségét is rontja.

2. Nyugalmi pulzus: emelkedett a pulzusszám

A megszokotthoz képest magasabb pulzus a stressz jele. A kemény edzések extra terhelést jelentenek a testnek, ami stresszhelyzetet idéz elő. Az idegrendszer felfokozott állapotban van, és olyan hormonok termelését indítja be, amiktől felgyorsul a szíved, hogy a mozgáshoz aktiválni tudd az izmaid és az agyad - és ez akkor is bekövetkezik, amikor éppen nincs szükség rá, ez pedig túlterheli a szervezeted.

3. Alvás: rosszul alszol

Az izomrostjaid éjszaka, a növekedési hormonok működése által épülnek újjá. Ha éjszaka nem tudsz rendesen aludni, nem “javulnak meg” az izmaid, csökken a nappali reakcióidőd, valamint az immunrendszer, a motoros és kognitív funkciók működése is gyengül.

4. Hidratáció: a vizeleted sötét színű

Minél sötétebb színű a vizeleted, annál inkább ki van száradva a szervezeted, és küzd, hogy megtartsa a folyadékot. Fokozottan figyelj oda a vízfogyasztásra!

5. Energiaszint: fáradt vagy

Még a legenergikusabb ember is érezhet fáradtságot. Légy őszinte magaddal, és ha úgy érzed, ki vagy purcanva, akkor próbálj pihenni!

futni2.jpg

6. Hangulat: nyűgös és ideges vagy

A testi túlterheltség stresszhez vezet, a stressz által aktivált hormonok pedig ingerlékenységet és szorongást okozhatnak. Az agyban a stressz miatt a dopamintermelés is leáll, így kimerültnek és feszültnek érzed magad.

7. Egészségi állapot: lebetegedtél

A betegségek legyőzése plusz munkát ad az immunrendszernek, így nem elég a futóedzéseid után újraépítenie magát, de egyúttal a betegség legyőzésére is energiát kell fordítania.

8. Fájdalom: sérüléssel, sebekkel bajlódsz

A sérülések és sebek gyógyulása szintén plusz energiát igényel a szervezettől, így megnő a regenerációhoz szükséges idő.

9. Teljesítmény: rosszul ment az edzés

Saját szubjektív megítélésed alapján az edzés minőségét rossznak ítéled: nem ment jól, lassú voltál, nem érezted jól magad futás közben, nem volt kedved edzeni.

10. Oxigéntelítettség: alacsony véroxigén-szint

Minél magasabb a vérben az oxigén szintje, annál jobb, az alacsony érték problémát jelez: a vörösvérsejtek nem tudnak elegendő oxigént szállítani a sejtekhez, ez pedig sejt-alulműködéshez vezet. (A vér oxigénszintjét pulsoximeterrel lehet mérni orvosnál, rendelőben, kórházban.)

Mi a teendő?

0-1   igaz rád: Eddz bátran és keményen, nincs szó túledzésről!

2-4 igaz rád: Váltogasd a keményebb és a lazább edzéseket, és iktass be egy-egy pihenőnapot is.

5-6 igaz rád: Közelítesz a túledzés határához, vegyél visszább az edzésekből, pihenj sokat!

7-10 igaz rád: Szinte biztosan túledzett vagy! Mindenképpen szüneteltesd az edzéseket, pihenj, regenerálódj, és akár orvoshoz is elmehetsz egy kisebb kivizsgálásra.