Megvan az igazi! - Sportszemüveg teszt

Három Rudy Project sportszemüveget hozhattam el kipróbálásra a Sportszemből jópár héttel ezelőtt, hogy eldönthessem, melyik lesz számomra a megfelelő. Külsőre mindegyik nagyon tetszett, nem is álltak rosszul, de használat közben szerettem volna kideríteni, melyik lesz számomra a legjobb, melyiket a legjobb futás közben viselni.

 

 

Rudy Project Stratofly

 

Nagyon könnyű szemüveg, szép rikító sárgászöld kerettel, elég feltűnő jelenség voltam benne, az tuti. Az orrnyerge állítható, hogy kényelmes legyen, ne nyomjon, és pont annyira csússzon rá az orromra és a szememre, amennyire szükséges. Az elején kellett picit állítgatni, hogy megtaláljam a legkényelmesebb pozíciót a szemüvegnek, de ez hamar sikerült. A szárát nem lehet állítani, de ettől függetlenül kényelmes volt, elég jól illeszkedett a fejemre, nem csúszott el. Fényre sötétedő lencsével próbáltam ki, tehát szobában „átlátszó” volt, viszont amikor kimentem benne, változott a lencse színe a kinti fényviszonyok függvényében. Jó volt benne futni, rövid idő után el is feledkeztem róla, hogy rajtam van.

 

20160211_171913.jpg

 

Rudy Project Agon

 

Egy sötétszürke-piros darab volt a tesztalany, fényre sötétedő lencsével. Nagyon hasonló formájú a keret és lencse, mint a Stratofly esetében, viszont az orrnyereg mellett ennek a szemüvegnek már a szára is állítható volt. Vagyis a fülem mögött jobban a fejemhez tudtam állítani, hogy még inkább az én fejformámhoz alkalmazkodjon. A lencséje elég nagy, így jó nagy felületen védte a szememet a környezeti hatásoktól. A párásodástól sem kellett tartanom, mert integrált szellőzési rendszert alakítottak ki a lencséknél. A fényre sötétedő lencsének köszönhetően jól láttam még erősebb napfényben is, nem kellett hunyorognom, mint szemüveg nélkül, tisztábban láttam, így minden „akadályra” tudtam figyelni, ami az utamba került.

 

20160211_171733.jpg

 

Rudy Project Rydon

 

A fehér keretes Rydont piros (Racing Red) lencsével próbáltam ki. Azt hittem, zavaró lesz, hogy pirosban látom majd a világot, a szobában furcsa is volt kicsit, de a szabadban szinte észrevétlenül akklimatizálódtam a lencseszínhez, és pár száz méter után fel sem tűnt. Az orrnyerge és a szára ennek a modellnek is állítható, így könnyen magamra tudtam szabni, és maga a keret is egy kicsit keskenyebb volt, mint az előző két tesztelt darab, a halántékomnál jobban illeszkedett a fejemre. A lencséje is keskenyebb, ami nekem jobban bevált, mivel sapkában futok, jobban elfért a sapka sildje alatt ez a lencsetípus. Párásodással ennél a modellnél sem kellett küzdenem, és a napfénytől is jól védte a szememet. A keret könnyű és kényelmes, észrevétlenül tudtam viselni.

 

20160211_171832.jpg

 

Tapasztalatok:

 

  • Az orrnyereg állíthatósága nagyon jó megoldás, így mindenki be tudja saját magának állítani, hogy a lehető legkényelmesebb legyen a szemüveg. Ugyanígy hasznos a szár állíthatósága.

  • A szemüvegek jól szellőznek, sikerült őket úgy beállítani, hogy ne tapadjanak teljesen a fejemre, így elkerültem a párásodást.

  • Mindhárom szemüveg könnyű, kényelmes, nem tört, nem nyomott, nem hagyott kellemetlen nyomot az arcomon és az orromon. Szinte észrevétlenül tudtam őket viselni, nagyon rövid idő alatt megszoktam, hogy rajtam vannak.

  • Sokkal tisztábban láttam mindent, mint szemüveg nélkül, napsütésben, szélben nem kellett hunyorognom. A lencsék nem tükröződtek.

 

 

A Rydon lett a kedvencem, ennek a keretformája állt legjobban, és a lencsemérete miatt is ez illeszkedett legjobban az arcomra, ezt tudtam a legkényelmesebben viselni sapkával együtt. Színét tekintve úgy gondolom, hogy valamilyen szürkés keret áll a legjobban, ami nem üt el élesen a fekete sapkámtól, és még a lila futócuccaimhoz is illik. Lencséből a fényre sötétedő tetszett leginkább, ezt nem kell cserélni, napsütésben és akár sötétben is viselhető, mert alkalmazkodik a fényviszonyokhoz.

És meg is találtam az igazit a kínálatból: egy ezüst-kék Rydont választottam ki magamnak, fényre sötétedő lencsével, nagyon tetszik, szerintem nagyon menő - egyetlen szívfájdalmam, hogy a sérülésem miatt még nem tudtam futva kipróbálni, Milán viszont már tesztelte, és szerinte nagyon jó!

 

20160318_172442.jpg

 

A tesztért és a kiválasztott szemüvegért köszönet a Sportszem Optikának!

 

Az első sportszemüveges cikket itt találod!